Βασικές '' προαιρετικές '' καλύψεις για ασφάλεια αυτοκινήτου

Oι ιδιοκτήτες οχημάτων μπορούν να συμπεριλάβουν στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό τους και άλλες καλύψεις, πέρα από τις βασικές, ανάλογα με τις ανάγκες και τις προτεραιότητές τους.

Στο πακέτο ασφαλιστηρίου συμβολαίου Ι.Χ., πολλές εταιρείες εντάσσουν προαιρετικές καλύψεις, οι οποίες μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμες και σημαντικές για την αποφυγή περαιτέρω εξόδων, αναφορικά με τροχαία συμβάντα. Ποιες όμως είναι οι πιο σημαντικές και τι προσφέρουν ;

 

Οδική Βοήθεια

Με τη συγκεκριμένη προαιρετική κάλυψη, η εταιρεία αναλαμβάνει την επιτόπου επισκευή (αν γίνεται) ή τη ρυμούλκησή του οχήματός μας λόγω κάποιας βλάβης.

Ανάλογα με την ασφαλιστική, μπορεί να καλύπτονται έξοδα επαναπατρισμού του αυτοκινήτου, το κόστος διαμονής σε ξενοδοχείο κ.α. Ορισμένες εταιρείες εξαιρούν τη ρυμούλκηση του αυτοκινήτου λόγω ατυχήματος. Η μεταφορά του αυτοκινήτου για αυτές τις περιπτώσεις γίνεται μόνο εάν έχουμε την κάλυψη της Φροντίδας Ατυχήματος. Εάν ακινητοποιηθεί το αυτοκίνητό σας λόγω βλάβης, θα πρέπει να καλέσετε τον αριθμό της οδικής βοήθειας και να δώσετε στοιχεία όπως, ο αριθμός κυκλοφορίας και η περιοχή που βρίσκεστε. Η υπηρεσία οδικής βοήθειας ισχύει και για τις χώρες του εξωτερικού, εφόσον έχουμε ενημερώσει την ασφαλιστική μας ότι θα ταξιδέψουμε εκτός Ελλάδος. 

Σημειωτέον ότι αν δεν είμαστε συνδρομητές και καλέσουμε κάποια οδική βοήθεια λόγω ανάγκης, τότε όλες οι εταιρείες απαιτούν την καταβολή κάποιου χρηματικού ποσού που διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία.

Στην περίπτωση που μείνετε από βενζίνη στο δρόμο ή το αυτοκίνητό σας ακινητοποιηθεί εντός υπογείου πάρκινγκ, μπορεί να χρεωθείτε έξτρα για την υπηρεσία της οδικής βοήθειας Όπως εξηγήσαμε και στην αρχή, η «Αστική Ευθύνη» είναι η minimum κάλυψη που πρέπει να έχει κάποιος που θέτει σε κυκλοφορία ένα όχημα.

 

Νομική Προστασία

Ουσιαστικά η ασφαλιστική μας εταιρεία αναλαμβάνει να διεκδικήσει την αποζημίωσή μας όταν υπάρχει πρόβλημα με την άλλη εταιρεία, ενώ αναλαμβάνει και την ποινική μας υπεράσπιση όταν απαιτείται. Η υπηρεσία της νομικής προστασίας έχει σχετικά μικρό κόστος (διαφέρει από εταιρεία σε εταιρεία), ενώ μπορεί να συμπεριλαμβάνεται σε κάποιο ασφαλιστικό πακέτο ούτως ή άλλως. 

 

Θραύση κρυστάλλων

Με τη συγκεκριμένη υπηρεσία καλύπτονται μόνο οι φθορές στις γυάλινες επιφάνειες (πλαϊνά παράθυρα, μπροστινό και πίσω παρμπρίζ) και δεν συμπεριλαμβάνονται τα φανάρια.

 

Αποζημίωση από ανασφάλιστο όχημα

Ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου που έχει αυτή την κάλυψη στο ασφαλιστήριο συμβόλαιό του, αποζημιώνεται από την ασφαλιστική του, στην περίπτωση που εμπλακεί σε ατύχημα με ανασφάλιστο όχημα (οι όροι και τα ποσό κάλυψης διαφέρουν από εταιρεία σε εταιρεία).